Bilmeniz Gerekenler

Bu bölümde günlük hayatınızda size yardımcı olabilecek faydalı bilgilerden oluşan bir kütüphane oluşturduk.

Zaman içinde geliştirmeyi düşündüğümüz sayfamızı sık aralıklarla ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Bu sayfada yayınlamasını istediğiniz ve yararlı olduğunu düşündüğünüz bilgileri info@egemprojeuygulama.com maili aracılığıyla bizimle paylaşabilirsiniz.

 
MANTOLAMA - BİNANIZ NE KADAR ENERJİ TÜKETİYOR?

Otomobilinizin ne kadar yakıt tükettiğini hesaplayabiliyorsunuz. Hatta otomobil alırken az yakıt tüketeni tercih ediyorsunuz. Beyaz eşya alırken A enerji sınıfı ürünleri tercih ediyorsunuz.?

Peki ya oturduğunuz konut ne kadar enerji tüketiyor?
Hangi enerji sınıfında?
BİLİYOR MUSUNUZ?

Enerji tüketiminin öneminin tüm dünyada etkin olarak hissedildiği bu dönemde 2 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı resmi gazetede “Enerji Verimliliği Kanunu” 5 Aralık 2008 tarih ve 27075 sayılı resmi gazete ile de “ Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği“ yayınlanmıştır. Yapılan bu yasal düzenlemeler ile ülkemizin enerji tüketiminin azaltılması, tüketilen enerjinin kayıt altına alınması ve konut sahiplerinin bilinçlendirilmesi hedeflenmiştir.

Binalardaki ısı kayıplarının azaltılması, enerji tasarrufu sağlanması ve uygulama esaslarının belirlenmesi amacıyla Yürürlüğe giren bu yönetmelikle birlikte ; yapının kullanılması sırasında göreceli olarak ihtiyaç duyacağı enerji miktarını, dolayısıyla yakıt faturasının yaklaşık bedelini gösteren "Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi" hayata geçirilmiştir. 100 m²den küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için yalıtım zorunlu hale gelmiştir. Yapıların Enerji Performansının artmasını sağlayan en önemli etken ısı yalıtımıdır.

Bilinçli olarak yapılan ısı yalıtımı (İKLİMLENDİRME) yapının kış aylarında sıcak yaz aylarında serin olmasını sağlar. Isı yalıtımı olan ve ısı yalıtımı olmayan iki yapı arasında %50’ ye varan tüketim farkı bulunmaktadır. Binaların ısıtma, soğutma, sıhhi sıcak su ve aydınlatma amaçlı enerji kullanımındaki verimliliğine bağlı olarak A, B, C... gibi sınıfları belirten belli değerleri taşıyan belgeler düzenlenecektir. Örneğin A sınıfı belge binanın enerji tasarruflu ve SEG(sera gazı emisyonu) düşük olduğu anlamına gelmektedir. Yeni binaların inşaat izninde Enerji Kimlik Belgesi şartı aranacaktır. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaya inşaat izni verilmeyecek. Kısacası binalara karne verilecektir. Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının yeni binalarda hemen başlayacak mevcut binaların ise 2 Mayıs 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesine sahip olmak zorunda olacaktır. Karnelerinde A ve B gibi iyi notları olan binalar, alım satımda fark yaratacak, iyi not satış bedeline de yansıyarak tercih nedeni olacaktır. Bu bağlamda bankalar enerji verimliliğini arttırabilecek yatırımlar için özel kredi paketleri oluşturmuşlardır.

EGEM Proje Uygulama ve İnşaat Ltd.Şti. uyguladığı TERACCO mantolama sistemleri, bina dış cephe ısı yalıtımı imalatlarını yönetmeliklerin belirlediği standartlarda sektörde satışta bulunan en kaliteli ısı yalıtım malzemeleri ile gerçekleştirmektedir.

 
MUTFAK ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR

Mutfak alırken dikkat edilecek en önemli nokta mutfağın gelişen ihtiyaçlarınıza karşılık verebilmesidir. Bu amaçla, çalışmaya başlamadan evvel Mutfakta İhtiyaçlarınızı Belirleyin.

Günlük yaşamda en çok zaman geçirdiğimiz mekanlar olan mutfaklar, modern yaşamın gerektirdiği hız ve fonksiyonellikle yarışabilecek yeniliklere gereksinim duyuyor.

Mutfak alırken dikkat edilecek diğer önemli husus, mutfağınızın eviniz için uygun ölçüde yapılmasını sağlamaktır. Mutfağı almadan önce mutlaka neye benzediğini görmek amacıyla, mutfağın yapılacağı yerin ölçüsünü firmadaki tecrübeli teknik personel tarafından alınmasını; ve bu ölçülere ve isteklerinize göre dizaynının yapılmasını sağlayın. Buna göre ortaya çıkacak çizimi ve 3 boyutlu, gerçeğe en yakın resmini görüp, renkleri ve modüllerin uyumlarını karşılaştırıp, üretim öncesi size en uygun mutfağı sanal olarak görerek kararınızı verin. Böylece, belki de beğenmeyeceğiniz bir mutfağa para ödemek zorunda kalmayacaksınız. Üstelik tüm bunlar için büyük firmalar bir ücret de talep etmeyeceklerdir.

Mutfağınızın projesi tamamlandıktan sonra ödeme yapmadan önce firmanın şartlarını gözden geçiriniz. Ödeme kolaylıkları, kampanyalar, garanti şartları ve teslim süresi gibi konuları karşılaştırınız.

Mutfağı alacağınız firmanın güvenilir ve büyük bir firma olmasına özen gösteriniz. Atölye sistemi ile çalışan küçük üreticiler, stoklu çalışamadıkları için ilerleyen zamanda malzeme ve aksesuarlarda ortaya çıkan yedek parça ve servis ihtiyaçlarını karşılayamayabilirler. Size garanti sunamazlar. İhtiyacınız olduğunda firma kapanmış bile olabilir. Bu yüzden köklü ve oturmuş, markalaşmış firmaları tercih etmeniz, yıllar sonra bile olası sorunlarınızda çözüm alabilme olasılığınızı güçlendirir.